Njegovo je meso slatko, pomalo trpno i snažno aromatično.
Njegovo je meso slatko, pomalo trpno i snažno aromatično.

Njegovo je meso slatko, pomalo trpno i snažno aromatično.

Svježe voće može se čuvati na sobnoj temperaturi do 2-3 dana i može se skladištiti do pet tjedana u hladnjaku. Oni se također mogu smrznuti ili osušiti i konzervirati u svrhu izvoza.

METODE PRIPREMA I PORUKA

Odvajajte svako voće od stabljike i operite ih u hladnoj vodi. Da biste se ogulili, nježno pričvrstite na kraju stabljike i polako ogulite vanjski premaz. Alternativno, koristeći mali nož za raring, napravite rez po dužini sve do vrha na njegovoj tvrdoj vanjskoj koži. Pazite da ne stisnete meso, inače možete zavijati i na kraju izgubiti sok! Zatim nježno ogulite vanjsku žilavu kožu zajedno s tankom unutarnjom membranom kako biste iznutra izloženi lijepom teksturiranom teksturiranom bijelom mesu.

Jedite oguljenu bobicu baš kao i vi grožđe stola. Ne griz. Da biste uživali, nježno sisajte svoj božansko slatki sok valjajući se između jezika i nepca. Sjeme je nejestivi. Samo ispljunite.

Evo nekoliko savjeta za posluživanje:

Lychee Plodovi s drugim ljetnim poslasticama; Mango i dinja.

Svježe ličije ili meso trebaju uživati sama bez ikakvih dodataka ili začina.

kriške litchi mogu biti Odličan dodatak voćnim salatama i preljevima.

sok od lichee može biti osvježavajuće piće tijekom ljetne sezone.

litchis se može koristiti u žele, džemovi, sorbet, umake i sirup .

Sigurnosni profil

Alergijske reakcije litchi -a prilično su rijetke. Njegova zasijana, slatka pulpa može se sigurno dati djeci. Osobe s dijabetesom možda će htjeti izbjeći jesti previše njih zbog visokog udjela šećera. (Medicinski odricanje)

Činjenice Qoute

Istraživačke studije sugeriraju da se oligonol, polifenol niske molekulske mase, u voću lichee obilno nađe. Smatra se da oligonol ima antioksidacijske i anti-influenza virus. Osim toga, pomaže poboljšati protok krvi do organa, smanjiti težinu i zaštititi kožu od štetnih UV zraka.

također pročitajte ≻≻-

≻≻- ČINJENICE LANZONE (LANGSAT) ČINJENICE I ZDRAVSTVENE BEZICE.

≻≻ ≻≻-rambutanske prehrambene činjenice i zdravstvene koristi.

≻≻ Fruiti iz lichee (litchi). Posjetite ovdje za impresivan popis svih sorti voća s potpunim ilustracijama njihovih činjenica o prehrani i zdravstvenih prednosti.

≻≻ ≻≻-povratak na početnu stranicu.

Daljnje reference:

USDA Nacionalna baza podataka hranjivih tvari. (otvara novi prozor)

litchi chinensis- pdf.

STANFORD SCOLUDNE SCOMENA INFORMACIJE STRANICE- Prehrana za smanjenje rizika od raka (veza se otvara u novom prozoru).

Grupe hrane u prehrani

Različite grupe s hranom Konzumiramo:-

žitarice i proso. (Fotografija ljubaznošću: USDgov)

1. Žitarice i proso: žitarice i proso tvore većinu skupina s hranom koje konzumiramo i važan smo izvor škroba (ugljikohidrata), vlakana, minerala i vitamina B-kompleksa. Primjeri prosoja su porso, biserna mileta, proso prsta (ragi) itd. Žitarice i proso (pseudocereals) žitarice sadrže 7-13 g% proteina i 2-6 g% masti.

2. Pluses: impulsi (grah i leća) bogati su izvori proteina (18-22 gm %). Soja sadrži 42 Gm% proteina i smatra se kraljem impulsa. Klijanje impulsa poboljšava njihovu hranjivu vrijednost i ukupnu biološkog dostupnosti.

3. Mesna skupina: meso, piletina, gigant cijena https://yourpillstore.com/hr/ riba i jaje također su bogati izvori dobro kvalitetnog proteina, masti, minerala i vitamina. Ako se uzimaju u umjerenim količinama, oni pružaju potrebnu energiju, esencijalne aminokiseline, kalcij i heme-željezo. Riba sadrži omega-3 poli nezasićene masne kiseline koje nude zaštitu od srca i vaskularnih bolesti.

4. Orašasti i sjemenke ulja: Oni su važan izvor vidljive masti među skupinama hrane. Uz to, orašasti plodovi i sjeme ulja dobri su izvori proteina, minerala i vitamina topivih u masti kao što su vitamin E, A i K. Masti su koncentrirani izvori energije (9 kalorija/GM) u usporedbi s ugljikohidratima i proteinima.

5. Povrće: Povrće je privuklo pažnju znanstvenika i dijetetičara zbog njihovog dokazanog učinka u zaštiti od karcinoma i poboljšanja imuniteta protiv bolesti. Omogućuju vlakna, vitamine, minerale i ifitosterole i daju raznolikost prehrani. Zeleno lisnato povrće bogati su izvori kalcija, magnezija, kalija, željeza, beta-karotena, vitamina B-kompleksa i vitamina-C.

6. Voće: Plodovi su bogati izvori vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Suho voće doista sadrže Goodmount proteina, željeza, kalija i magnezija. Plodovi zelene, žute i narančaste boje sadrže beta-karoten. Citrusni plodovi poput limuna, naranče i bobica, a guava su bogata vitaminom-C.

7. Jestive gljive: gljive poput Buttonhead-a, Bolete, Shiitake, Enoki, Chanterelle itd. Unatoč tome što su nisko u kalorijama, nose zdrave količine minerala poput selena, mangana, kalcija, fosfora, itd., Oni nose sitne količine vitamina-d, što se u suprotnom nalazi samo u izvoru životinje.

8. Morske trave: morske alge su jestive alge partikularno ubrane iz oceanskih voda s niskim plimama. Neke komercijalno važne morske alge kao što su Nori, Kombu, Wakame, Dules itd., Sastavni su patci istočnoazijske kuhinje od starih vremena. Posebno su bogati izvori proteina, a minerali poput joda, mangana, željeza itd.

9. Mliječni i mliječni proizvodi: Mlijeko i njegovi proizvodi poput sira, jogurta i maslaca važan su izvor energije, proteina, masti, minerala i vitamina. Masnoća u mliječnim proizvodima, međutim, uglavnom je zasićena i trebala bi biti ograničena kod pretilih i osoba s nenormalnim lipidnim profilom.

10. Bilje i začini: Biljke i začini čine mali dio, a opet neophodne grupe hrane naše prehrane. Oni uključuju češnjak, bosiljak, timij, tamarind, kurkumu, klinčiće, papra, kardamom, čili, muškatni oraščić, šafran itd. Češnjak sadrži veliku količinu selena, što je važan ko-faktor anti-oksidantni enzim unutar ljudskog tijela.

≻≻-povratak na početnu stranicu iz grupa hrane.

Daljnje čitanje i reference:

U.S. Služba za sigurnost i inspekciju odjela za poljoprivredu.

Feijoa Prehrambene činjenice

feijoa, također poznata kao ananas guava, slatko je, sočno i ukusno voće južnoameričkog podrijetla. Voće i njegovi proizvodi široko su popularni u Brazilu, Argentini, Boliviji u Južnoj Americi i Novom Zelandu u Oceaniji. Botanički, to je mali drveti grm u obitelji Myrtaceae. Guava, Rose Apple i AllSpice su ostale usko povezane biljke u obitelji Myrtaceae.

Znanstveno ime: ACCA SELLOWIANA.

Voće i povrće. (Fotografija ljubaznošću: USDAGOV)
Feijoa voće na stablu A. sellowiana. Ljubaznošću: Briweldon

ACCA SELLOWIANA je zimzeleni grm koji doseže visinu od oko 8–15 stopa i širi se u veliki grm. Njegovi ovalni oblik, debeli, mesnati, duboko-zeleni listovi imaju sivu površinu ispod. Biljka nosi atraktivne zlatno-žute cvjetove s bijelim laticama i stabljikom u boji Longmaroon. Nakon otprilike 5 do 6 mjeseci cvatnje, voće spremno za jelo pokrova po cijelom grmu.

Feijoa voće je ovalnog oblika i usko nalikuje nezrelom duboko-zelenoj guavi srednje veličine iz daljine. Mjeri oko 1/5 do 2,5 inča duljine, promjera 2 inča, a teži oko 50 g. Jednom zrelo, voće se spušta s drveta koje se sakuplja i jede odmah. Pomiče slatku voćnu aromu koja podsjeća na spoj banane i ananasa ili ananasa i guave (a samim tim i naziv ananasa guava). Ako se ne konzumira, cijelo bi voće propalo, osim ako se ne očuva.

iznutra, ima središnju, žele teksturiranu sjemensku pulpu okruženu mekim, sivim bijelim mesom. Njegovo je meso slatko, pomalo trpno i snažno aromatično. Iako je njegova koža jestiva kao u guavi, općenito se odbacuje.

Zdravstvene prednosti Feijoa (ananasa guava) voća

feijoas je niska kalorija; 100 g svježeg voća drži samo 55 kalorija. Unatoč tome, oni su niska masnoća, voće bez kolesterola opterećenih vitaminima i antioksidanti koji vam osiguravaju zdravo stanje blagostanja, bez bolesti.

Voće je vrlo bogat izvor topljivih prehrambenih vlakana (6,4 g na 100 g voća, oko 17% DRA), što ga čini dobrim velikim laksativom. Sadržaj vlakana pomaže u zaštiti sluznice debelog crijeva smanjenjem vremena izlaganja toksinima, kao i vezanjem za kemikalije koje uzrokuju rak u debelom crijevu.

Feijoa voće je izvrstan izvor antioksidacijskog vitamina-C. 100 g svježeg voća osigurava 32,9 mg ovog vitamina, oko 55%DRI (dnevni preporučeni unos). Vitamin-C je antioksidans topiv u vodi koji dobro djeluje protiv virusne bolesti kroz sredstva za jačanje imunološkog sustava. Redovita konzumacija voća bogatog vitaminom-C pomaže ljudskom tijelu da razvije otpornost protiv infektivnih sredstava i uklanja rak uzrokujući štetne slobodne radikale iz tijela.

feijoa sadrži male proporcije vitamine B-kompleksa B-kompleksa, poput pantotenske kiseline, niacina , vitamin-B6 (piridoksin), i vitamin E i k, kao i minerali poput kalcija, magnezija, bakra i mangana.

Pogledajte donju tablicu za dubinu analize dubine hranjivih sastojaka: Feijoa (F. Sellowiana), svježa, hranjiva vrijednost/100 g.

(izvor: USDA Nacionalna baza podataka hranjivih sastojaka) PrincipENiendCeintrecent RDAENGENGY555 KCAL3%ugljikohidrata13 G10%proteina0,98 G2%Ukupno masnoće .98 G2% %Kolesterol0 mg0%prehrambena vlakna 6,4 G17%vitaminis23 µg6%niacin0,295 mg2%pantotenska kiselina0,223 mg2,5%piridoksin0 I67 Mg5%i riboklavin MGG10,5,5,5%Thiamin

Feijoa sezona varira od mjesta do mjesta. U Brazilu su došli na tržište do kraja ožujka i dostupni do srpnja. Na Novom Zelandu njihova sezona traje od ožujka Tojune, iako je u dužim razdobljima dostupna u supermarketima.

U trgovinama potražite svježe dolaske. Odaberite tamnozeleno, elipsoidno u obliku ploda. Oni bi trebali emitirati izrazito voćnu aromu koja može biti vidljiva iz daljine. Pažljivo potražite modrice, posjekotine i površinske mrlje i izbjegavajte ih. Kaže se da je voće zrelo kad samo daje nježnu pritisku palca.

Jednom zreli i sazrijevaju, Feijoa rano propada ako se čuva vani na sobnoj temperaturi više od dva dana. Ako se uskoro ne konzumira, treba ga držati u hladnjaku do 1-2 dana. U dubokom zamrzivaču, međutim, oni mogu biti sigurni nekoliko mjeseci.

Metode pripreme i posluživanja

FeiJoa presjek voća. Ljubaznošću: Pingked

Za pripremu, odabir svježeg, zrelog voća. Nježno se mokri i obrisi. Izrežite voće na polovice nožem za raširivanje. Skupite sočnu pulpu žlicom kao što to činite u slučaju Sapodilla. Njegovo meso ima slatki, kiseli okus, s pješčanom teksturom. Njegova se koža, iako jestiva, uglavnom odbacuje.

Evo nekoliko savjeta za posluživanje:

Jedite voće iz ruke kako bi uživali u njegovom prirodnom okusu i jedinstvenom ukusu.

Može se sočiti do ukusnog pića.

Njegove aromatične kriške mogu biti odličan dodatak salatama.

Može se dodati u slastičarnu u muffinima i kolačima.

Može se koristiti u pripremi pirea, žele, džemova, chutnyes, sokova, sorbeta itd.

Sigurnosni profil

FeiJoa Conseption Conseption nema poznato štetni učinci na zdravlje ljudi. Trudne majke i novorođenčad mogu sigurno jesti ovo voće. (Medicinski odricanje).

≻≻-povratak voća iz Feijoa. Posjetite ovdje za impresivan popis svih sorti voća s potpunim ilustracijama njihovih činjenica o prehrani i zdravstvenih koristi.

≻≻ ≻≻-povratak na početnu stranicu.

Daljnje čitanje i resursi :

USDA Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima.

Stanford School of Medicine Informacije o raku- prehrana za smanjenje rizika od raka.

Novozelandsko udruženje uzgajivača Feijoa .

Činjenice prehrane marelice

Pune mirisa i slatkih, zlatno-narančastih marelica još su jedno ljetne delicije azijskog podrijetla. Ti su toliko cijenjeni voće prvi doveli u Europu, koji su ih nazvali "zlatna jaja od sunca.

botanički, voće je usko povezano s breskvama i nektarinom; dijeljenje s njima u široj rosaceae obitelji voćnih stabala u rodu; Prunus.Scientific Ime: Prunus Armenia.

Danas su neke od glavnih regija koje proizvode ovo voće Turska, Iran, Italija, Francuska, Španjolska, Sirija, Grčka i Kina.

Svježe marelice: Ourtesy: Samuel Mann

Marelica je listopadno drvo srednje veličine koje najbolje raste u dobro dreniranim tlima nagiba planine. Do proljeća, ima dosta prekrasnih ružičasto-bijelih cvjetova koji privlače pčele.

Oni su gotovo ujednačeni, promjera 4-5 cm, a teži oko 35 g. U strukturi, marelica je drupe koja se sastoji od centralno smještene jedne jame, okružena hrskavim, aromatičnim jestivim mesom. Sjeme je zatvoreno u tvrdoj kamenitoj školjci koja se često naziva kamen.

Svježe, zrele marelice imaju slatki okus sličan šljivama.

Sunhid Organske marelice su hranjivo gušće od svježi Imaju manje sadržaja vitamina-C. Njegova jezgrica sjemena također je jestiva i ukus poput onog bademovog oraha. Ulje izvađeno iz ovih jezgara korištenih u kuhanju.

Zdravstvene prednosti marelica

Svježe voće je nisko u kalorijama, sastavljajući samo 48 kalorija na težini od 100 g. Unatoč tome, oni su izvrstan izvor prehrambenih vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala.

marelice su dobar izvor brojnih fitokemikalija koje promiču zdravlje koje pomažu u sprječavanju razine srčanih bolesti, smanjenja razine LDL, (loš kolesterol) i ponuditi Zaštita od karcinoma.

marelice su izvrsni izvori vitamina-A i karotena. 100 grama svježeg voća nosi 1926. IU ili 64% dnevno potrebnih razina vitamina-A. Ovi spojevi za koje se zna da imaju antioksidacijska svojstva i ključni su za vid.

vitamin-A također su potrebni za održavanje zdrave sluznice i kože. Konzumiranje prirodnog voća bogatog karotenom pomaže u zaštiti tijela od karcinoma pluća i usne šupljine.

Svježe voće sadrži vitamin-C, drugi prirodni antioksidans. Vitamin-C pomaže ljudskom tijelu da razvije otpornost protiv zaraznih sredstava i uklanja štetne radikale bez kisika.

Oni su također dobar izvor minerala poput kalija, željeza, cinka, kalcija i mangana. Kalij je srčani mineral; Važna komponenta stanične i tjelesne tekućine koja pomažu u regulaciji otkucaja srca i krvnog tlaka.

Ukupna antioksidans ili ORAC vrijednost svježih marelica je 1115 µmol TE/100 g. Većina ove vrijednosti pripisana je nekim važnim zdravljem koje promiču flavonoidne poli fenolne antioksidante kao što su lutein, zeaksantin i beta-kriptoksantin. Sve u svemu, ti spojevi djeluju kao zaštitni lopatici protiv slobodnih radikala izvedenih iz kisika i reaktivnih vrsta kisika (ROS) koji igraju ulogu u starenju, karcinomu i raznim bolesnim procesom.

dalje, zeaksantin, karotenoidni selektivno koncentrirani u mrežnica makula lutea u ljudskim očima gdje se misli da pruža antioksidansne i zaštitne funkcije UV svjetlosnog filtriranja. Dakle, konzumacija voća bogatog zeaksantinom pomaže očima da zaštiti od makularne bolesti povezane s dobi (AMRD), posebno kod starijih odraslih osoba.

Pogledajte donju tablicu za dubinsku analizu Hranjive tvari:

marelice (Prunus armeniaca), svježa, hranjiva vrijednost na 100 g, ukupno-orac Umol TE/100 G-1115. (Izvor: Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima) Princie srijentiranje vrijednosti RDAEnergy48 Kcal2.5%ugljikohidrata11. 12 g8,5%proteina1,4 G2,5%Ukupna masti0,4 G1%kolesterol0 mg0%prehrambena vlakna2 g5%vitamini fatal9 µg2%niacin0,600 mg4%pantotenska kiselina0,240 mg5%piridoksin04054 MG5054 MG5054 .030 mg2,5%vitamin A1926 IU64%Vitamin C10 mg16%vitamin E0 mg0%vitamin K3.3 µg3%Electrolytessodium1 mg0%kalij259 Mg5,5%MANGCALCUM13 MG13 MG13 MG1,3 MG13 MG13 mg3%fosfor23 mg3%cink0,2 mg2%fito-na-nutrijentscaroten-α19 µg-karoten-ß1094 µg--kripto-ksantin-ß104 µg--luta-zeaksanthin89 µg-

selekcija i skladištenja > Osušene marelice.

Sezona marelice traje od svibnja do rujna.

Contents