Home Remedies for Burns: Τι πρέπει να βάλει στα εγκαύματα και η πρόληψη
Home Remedies for Burns: Τι πρέπει να βάλει στα εγκαύματα και η πρόληψη

Home Remedies for Burns: Τι πρέπει να βάλει στα εγκαύματα και η πρόληψη

Δεν απαιτούν όλα τα εγκαύματα σε νοσοκομειακή επίσκεψη και μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να θεραπεύσει ένα κάψιμο ή να χαλαρώσει στο σπίτι.

Ενώ ένα κάψιμο ή scald μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό, οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, να μειώσουν τη ζημιά από καύση και να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στο σπίτι.

Οι γιατροί μετρούν καίει σε κλίμακα από πρώτο σε τέταρτο βαθμό. Οι άνθρωποι μπορούν τυπικά να αντιμετωπίζουν το πρώτο και το δεύτερο βαθμό εγκαύματα στο σπίτι. Ωστόσο, ένα άτομο με εγκαύματα τρίτου και τέταρτου βαθμού πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες και ποιες δεν είναι. Παρέχουμε επίσης καθοδήγηση σχετικά με την αναγνώριση πότε το κάψιμο απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Τρέχοντας το κάψιμο κάτω από δροσερό νερό

Τρέχοντας δροσερό νερό πάνω από ένα κάψιμο πρώτου ή δευτέρου βαθμού για 20 λεπτά μπορεί να δροσίσει το δέρμα κάτω, να απαλύνει το κάψιμο και να αποτρέψει περαιτέρω τραυματισμό.

Αυτή η θεραπεία έχει δύο ευεργετικά αποτελέσματα. Μειώνει ή σταματά τον πόνο και εμποδίζει την καύση από την επιδείνωση και την καταστροφική βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Καθαρίστε το κάψιμο

Αφού εκτελέσετε το κάψιμο κάτω από το δροσερό νερό, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε καλά το κάψιμο. Οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ήπιο αντιβακτηριακό σαπούνι και να αποφεύγουν το τρίψιμο.

Καθαρισμός απαλά το κάψιμο θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης. Εάν αναπτυχθεί μια λοίμωξη στο κάψιμο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης. Εάν το κάψιμο δεν θεραπεύεται σωστά, ένα άτομο μπορεί να απαιτήσει ιατρική φροντίδα.

επίδεσμοι

Ένα άτομο μπορεί να μην χρειάζεται να καλύπτει το μικρό ή το δεύτερο βαθμό εγκαύματα με επίδεσμο εάν οι φουσκάλες καύσης δεν είναι ανοιχτές.

Ωστόσο, εάν η θέση καύσης σημαίνει ότι η chafing είναι πιθανή, εάν η βρωμιά μπορεί εύκολα να εισέλθει στο δέρμα ή εάν έχουν αρχίσει να βγαίνουν φουσκάλες, ένας επίδεσμος μπορεί να δώσει εμπόδιο κατά της μόλυνσης.

Είναι σημαντικό να τυλίξετε τον επίδεσμο χαλαρά και να αποφύγετε να εφαρμόσετε κολλώδεις επίδεσμους απευθείας πάνω στην πληγή.

Αντιβιοτικές κρέμες

Όταν ένα κάψιμο έχει ανοικτές φουσκάλες, ένα άτομο μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει αντιβιοτικές κρέμες και αλοιφές. Οι αντιβιοτικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης στην πληγή και να βοηθήσουν το κάψιμο να θεραπευτεί γρηγορότερα. Ορισμένες τοπικές κρέμες περιέχουν επίσης συστατικά ανακούφισης από τον πόνο που μπορεί να διευκολύνουν την ταλαιπωρία.

Αφού εφαρμόσετε μια κρέμα αντιβιοτικού, καλύψτε τυχόν εκτεθειμένες φουσκάλες για να προστατεύσετε την πληγή από τη μόλυνση.

over-the-counter φάρμακα για τον πόνο

Πρώτος βαθμός και εγκαύματα δεύτερου βαθμού προκαλούν πόνο μέχρι να θεραπευτούν. Ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να πάρει φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρήξιμου.

Το ibuprofen είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή ως reliever πόνου. Πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Μείνετε έξω από τον ήλιο

Κρατώντας ένα κάψιμο στη σκιά όταν έξω σε ζεστό ή ηλιόλουστο καιρό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο του πόνου όσο και του κινδύνου αύξησης ή εμβάθυνσης του καψίματος.

Εάν αποφεύγει τον ήλιο, ένα άτομο πρέπει να φορέσει χαλαρά ρούχα που καλύπτει την πληγή.

Aloe vera

Η Aloe Vera είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλές κρέμες, αντηλιακά και ενυδατικά. Η μορφή του πηκτώματος είναι μια τοπική θεραπεία για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και την προώθηση της επούλωσης των πληγών.

Το εργοστάσιο αλόης είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, προωθώντας την καλή κυκλοφορία. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες που εμποδίζουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Μέλι

Μια κριτική από το 2018 διαπίστωσε ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποιο κλινικό όφελος όταν ένα άτομο το εφαρμόζει σε εγκαύματα.

Η εφαρμογή του μελιού σε έναν επίδεσμο και στη συνέχεια τοποθετώντας το πάνω από το κάψιμο μπορεί να βοηθήσει στην αποστειρώση της περιοχής και να αποτρέψει τη μόλυνση. Μπορεί επίσης να καταπραΰνει το καμένο δέρμα, χαλαρώνοντας μερικούς από τον πόνο.

Ωστόσο, η ανασκόπηση ενημέρωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν περιορισμένης ποιότητας.

Πλαστικό περιτύλιγμα

Το πλαστικό περιτύλιγμα του νοικοκυριού είναι επίσης μια πιθανή θεραπεία στο σπίτι για τη θεραπεία των εγκαυμάτων. Είναι καλύτερο να στρώσετε την ταινία πάνω από το κάψιμο αντί να τυλίξετε το άκρο. Για τα Burns Hand, μια πλαστική σακούλα που βλέπει είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Πώς να εφαρμόσετε τα θεραπείες στο σπίτι

Ένα άτομο πρέπει να ενεργοποιήσει κάποιες θεραπείες στο σπίτι αμέσως μετά το κάψιμο. Για παράδειγμα, η εκτέλεση του καύσης κάτω από το δροσερό νερό θα είναι πιο αποτελεσματική στα λεπτά μετά το κάψιμο. Ένα άτομο μπορεί στη συνέχεια να καθαρίσει και να ντύσει την πληγή.

Μόλις το κάψιμο είναι καθαρό, οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν άλλες θεραπείες στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της αλόης βέρα, των αντιβιοτικών κρέμες ή του μελιού.

Ένα άτομο πρέπει να πλύνει τα χέρια του πριν εφαρμόσει οποιαδήποτε θεραπεία ή επίδεσμο. Εάν ένα άλλο άτομο βοηθά, θα πρέπει επίσης να καθαρίσουν τα χέρια του. Αυτό βοηθά στη μείωση των πιθανών λοιμώξεων.

Στην περίπτωση που είναι απαραίτητες τοπικές θεραπείες, οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να τους εφαρμόσουν ξανά δύο ή τρεις φορές κάθε μέρα μέχρι να θεραπευτεί το κάψιμο.

Εάν η θεραπεία φαίνεται να ενοχλεί το κάψιμο ή το δέρμα κοντά στο κάψιμο, ένα άτομο πρέπει να το αφαιρέσει από την περιοχή καύσης και να σταματήσει να το χρησιμοποιεί.

διορθωτικά

μέτρα για να αποφευχθούν πολλές θεραπείες στο σπίτι είναι ανέκδοτα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Ορισμένες προτάσεις είναι αναποτελεσματικές, αλλά θα μπορούσαν επίσης να κάνουν ένα κάψιμο χειρότερο.

Ένα άτομο πρέπει να αποφεύγει τα ακόλουθα διορθωτικά μέτρα όταν ψάχνει να καταπραΰνει ένα έγκαυμα.

Βούτυρο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το βούτυρο που τρίβει πάνω από ένα έγκαυμα θα προωθήσει ταχύτερη επούλωση. Ωστόσο, το βούτυρο μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα, γεγονός που μπορεί να κάνει το κάψιμο χειρότερο.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το βούτυρο ως θεραπεία καύσης και οι άνθρωποι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν ως τέτοια.

ΑΓΓΕΛΟΙ ΑΓΓΕΛΙΩΝ

Περιορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι τοπικές λύσεις που περιέχουν ασπράδια αυγών μπορεί να βοηθήσουν στην καύση της επούλωσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να εφαρμόζουν ασπράδια αυγών για να κάψουν πληγές στο σπίτι.

Είναι πιθανό ότι το αυγό θα εξαπλωθεί περισσότερα βακτήρια στο κάψιμο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

πάγος

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε πάγο πριν από το δροσερό νερό για να βοηθήσουν με ένα έγκαυμα, πιστεύοντας ότι η κρύα θερμοκρασία του πάγου θα κάνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά στην ψύξη του καμένου δέρματος.

Ωστόσο, ο πάγος μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη από το καλό και μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το καμένο δέρμα. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει κρύο καψίματος μετά την έκθεση του δέρματός του σε πάγο.

Οδοντόκρεμα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εφαρμόζουν οδοντόκρεμα σε μια τοποθεσία καύσης μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Η οδοντόκρεμα δεν είναι αποστειρωμένη και μπορεί να ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξαπλωθούν στο κάψιμο.

Πόσο σοβαρή είναι η καύση;

Burns πέφτουν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Καύση πρώτου βαθμού: Αυτός είναι ο λιγότερο σοβαρός τύπος καψίματος. Βλάπτει μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.
  • Καύση δεύτερου βαθμού: Αυτό είναι πιο σοβαρό από ένα καψίματος πρώτου βαθμού, επηρεάζοντας βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
  • Εξόρηση τρίτου βαθμού: Ένα κάψιμο σε αυτή την κατηγορία επηρεάζει όλα τα στρώματα του δέρματος και απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Καύση τέταρτου βαθμού: Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος καψίματος, ο οποίος προκαλεί ζημιά στα οστά και τις αρθρώσεις.

Η θεραπεία στο σπίτι για εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι συχνά αρκετή για να επιλύσει τον αρχικό πόνο και φλεγμονή. Συνήθως, δεν υπάρχουν επιπλοκές και η επούλωση θα συμβεί χωρίς ενεργό ιατρική θεραπεία.

Οι κλίμακες είναι εγκαύματα που συμβαίνουν λόγω ζεστού υγρού και οι γιατροί τους μετρούν ομοίως.

Ένα κάψιμο πρώτου βαθμού θα θεραπεύεται συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες. Μια καύση δεύτερου βαθμού συνήθως διαρκεί 2-3 εβδομάδες για να θεραπευτεί. Ένα άτομο πρέπει να παρακολουθεί το κάψιμο για σημάδια λοίμωξης που μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Τα τυπικά συμπτώματα των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμός του δέρματος
  • Προσφορά ή πόνο
  • Μικρό πρήξιμο
  • Αποφλοιώστε καθώς το κάψιμο θεραπεύει

Τα τυπικά συμπτώματα των εγκαυμάτων δεύτερου βαθμού περιλαμβάνουν:

  • Το οδυνηρό δέρμα
  • φουσκάλες που μπορεί να σπάσουν και να ωριμάσουν

πότε να δείτε έναν γιατρό

, οι άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούν το κάψιμο για σημάδια ότι χειροτερεύει.

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορεί να εξελιχθούν σε εγκαύματα δεύτερου βαθμού. Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα βαθύτερης βλάβης μετά από λίγες ώρες.

Εάν ένα άτομο βιώνει ένα καύρο δεύτερου βαθμού που δεν βελτιώνεται ή χειρότερα, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Ένα κάψιμο που καλύπτει μια περιοχή δέρματος μεγαλύτερη από 3 ίντσες
  • καίει γύρω από τις αρθρώσεις, όπως το Τα γόνατα και οι αγκώνες
  • ένα έγκαυμα που επηρεάζει το πρόσωπο, τη βουβωνική χώρα, τα πόδια, τα χέρια ή τους γλουτούς

τρίτο και τέταρτο βαθμό εγκαύματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί συνήθως θεωρούν ότι αυτά τα εγκαύματα είναι απειλητικά για τη ζωή. Ένα άτομο δεν πρέπει να δοκιμάζει τα διορθωτικά μέτρα όταν το κάψιμο είναι τόσο σοβαρό.

Outlook

Οι περισσότεροι άνθρωποι με εγκαύματα πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού θα κάνουν πλήρη ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα άτομο πρέπει να φροντίσει να κρατήσει το κάψιμο καθαρό. Ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη εάν υποψιάζεται μια λοίμωξη, εάν η πληγή καλύπτει μια μεγάλη περιοχή ή αν δεν θεραπεύεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  • Συμπληρωματική ιατρική/εναλλακτική ιατρική
  • Πρώτες βοήθειες
  • Ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές - συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων - σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.