Házi gyógyszerek az égési sérülésekhez: Mit kell feltenni az égési sérülések és a megelőzés
Házi gyógyszerek az égési sérülésekhez: Mit kell feltenni az égési sérülések és a megelőzés

Házi gyógyszerek az égési sérülésekhez: Mit kell feltenni az égési sérülések és a megelőzés

Nem minden égési sérüléshez kórházi látogatást igényel, és néha az ember otthon kezelheti az égést vagy az elforrást.

míg az égés vagy a forgás rendkívül fájdalmas lehet, az emberek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, csökkenthetik az égési károkat, és korlátozhatják a fertőzés kockázatát az otthoni tárgyak felhasználásával.

Az orvosok mérik az égési sérüléseket az első és a negyedik fokozat között. Az emberek általában otthon kezelhetik az első és a második fokú égési sérüléseket. A harmadik és a negyedik fokú égési sérüléssel rendelkező személynek azonban a lehető leghamarabb orvosi kezelést kell kérnie.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mely otthoni gyógyszerek megfelelőek és melyek nem. Útmutatást adunk arról is, hogy felismerjük, amikor az égési sérülés orvosi kezelést igényel.

Az égést hűvös víz alatt történő futtatás

Hűvös víz futása egy első vagy másodfokú égés során 20 percig lehűtheti a bőrt, megnyugtathatja az égést és megakadályozhatja a további sérüléseket.

Ennek a gyógyszernek két kedvező hatása van. Csökkenti vagy leállítja a fájdalmat, és megakadályozza, hogy az égés romlik és káros a bőr mélyebb rétegeire.

Tisztítsa meg az égést

Az égés hűvös víz alatt történő futtatása után elengedhetetlen az égés alapos tisztításához. Az embereknek enyhe antibakteriális szappant kell használniuk, és kerülniük kell a súrolást.

Az égési égés finomítása segít megelőzni a fertőzést. Ha az égés során fertőzés alakul ki, veszélyeztetheti a gyógyulási folyamatot. Ha az égés nem gyógyul meg megfelelően, akkor az ember orvosi ellátást igényelhet.

kötszerek

Egy személynek nem kell, hogy az első vagy a második fokú égési sérüléseket kötszerrel fedje le, ha az égési hólyagok nem nyitottak.

Ha az égési helyzet azt jelenti, hogy a kopás valószínűleg, ha a szennyeződés könnyen beléphet a bőrbe, vagy ha bármilyen hólyag elindult, akkor a kötés akadályt nyújthat a fertőzés ellen.

Fontos, hogy a kötszer lazán csomagolja, és kerülje a ragacsos kötszerek közvetlenül a sebre történő felvitelét.

Antibiotikum krémek

Ha egy égés nyitott hólyagokkal rendelkezik, akkor az ember esetleg antibiotikum -krémeket és kenőcsöket igényelhet. Az antibiotikumok krémek segíthetnek megakadályozni a seb fertőzését, és segíthetnek az égés gyorsabb gyógyulásában. Néhány helyi krém olyan fájdalomcsillapító összetevőket is tartalmaz, amelyek enyhíthetik a kellemetlenséget.

Antibiotikum krém felhordása után fedje le a kitett hólyagokat, hogy megvédje a sebet a fertőzéstől.

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek

Az első fokú és a második fokú égési sérülések fájdalmat okoznak, amíg gyógyulnak. Előfordulhat, hogy egy személy gyógyszert szedni a fájdalom és a duzzanat csökkentése érdekében. A

ibuprofen biztonságos és hatékony választás fájdalomcsillapítóként. Ez egy nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer (NSAID), amely csökkentheti a gyulladást.

Maradjon ki a naptól

Az árnyékban égés tartása, ha forró vagy napos időben kívül van, segíthet mind a fájdalom csökkentésében, mind az égés növelésének vagy elmélyítésének kockázatában.

Ha a nap elkerülése nem lehetséges, akkor az embernek laza ruházatot kell viselnie, amely lefedi a sebet.

aloe vera

Az aloe vera sok krém, fényvédő és hidratáló gyakori összetevő. Gélformája az égési sérülések kezelésére és a sebgyógyulás előmozdítására szolgáló aktuális gyógyszer.

Az aloe növény természetes gyulladásgátló, elősegíti a jó keringést. Ezenkívül antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a baktériumok növekedését.

Honey

A 2018 -as áttekintés megállapította, hogy a méz bizonyos klinikai előnyöket nyújthat, ha egy személy égési sérülésekre alkalmazza.

A méz felhordása egy kötszerre, majd az égés fölé helyezheti a terület sterilizálását és megakadályozhatja a fertőzést. Ez is megnyugtathatja az égett bőrt, enyhítve a fájdalmat.

A felülvizsgálat azonban azt tanácsolta, hogy a bizonyítékok korlátozott minőségűek.

műanyag csomagolás

A háztartási műanyag csomagolás szintén potenciális otthoni gyógyszer az égési sérülések kezelésére. A legjobb, ha a filmet a végtag becsomagolása helyett az égés fölé rétegezi. A kézégéshez az átlátszó műanyag zacskó jó alternatíva.

Hogyan kell alkalmazni az otthoni gyógyszereket

Az embernek néhány otthoni gyógyszert kell cselekednie az égési sérülés után. Például az égés hűvös víz alatt történő futtatása a leghatékonyabb az égést követő percekben. Az ember ezután megtisztíthatja és felöltözheti a sebet.

Amint az égés tiszta, az emberek más otthoni gyógyszereket is alkalmazhatnak, beleértve az aloe vera -t, az antibiotikum -krémeket vagy a mézet.

Az embernek minden kezelés vagy kötszer alkalmazás előtt kell mosnia a kezet. Ha egy másik ember segít, akkor meg kell tisztítaniuk a kezüket is. Ez segít csökkenteni a fertőzés esélyét.

abban az esetben, ha aktuális kezelésekre van szükség, előfordulhat, hogy az embereknek napi két -háromszor kell újra alkalmazniuk őket, amíg az égés meg nem gyógyul.

Ha úgy tűnik, hogy a gyógyszer irritálja az égést vagy a bőrt az égés közelében, akkor az embernek el kell távolítania azt az égési területről, és abba kell hagynia a használatát.

Az

elkerülése érdekében sok otthoni gyógyszer anekdotikus, és nincs bizonyíték a hatékonyság alátámasztására. Néhány javaslat nem hatékony, de még rosszabb égést is okozhatnak.

Az embernek el kell kerülnie a következő gyógyszereket, amikor meg akarja nyugtatni az égést.

vaj

Sokan azt gondolják, hogy a vaj égéssel történő dörzsölése elősegíti a gyorsabb gyógyulást. A vaj azonban csapdába ejtheti a hőt, ami még rosszabbá teheti az égést.

Nincs tudományos bizonyíték, amely égési kezelésként támasztja alá a vajat, és az embereknek nem szabad ezt használni.

tojásfehérje

Korlátozott tanulmányok szerint a tojásfehérjét tartalmazó aktuális oldatok segíthetnek a gyógyulás égésének. Az embereknek azonban nem szabad a tojásfehérjét alkalmazniuk otthoni sebek égésére.

Valószínű, hogy a tojás több baktériumot terjeszt az égésbe, ami növeli a fertőzés kockázatát.

Ice

Sok ember hűvös víz előtt jégre fordul, hogy segítsen az égésben, és azt gondolva, hogy a jég hideg hőmérséklete hatékonyabb munkát fog végezni az égett bőr hűtésében.

A jég azonban több kárt okozhat, mint hasznot, és tovább irritálhatja az égett bőrt. Az ember hidegen égethet, miután a bőrét jégnek tették.

fogkrém

Néhány ember úgy gondolja, hogy a fogkrémet egy égési helyszínre alkalmazza. Ez azonban nem ez a helyzet. A fogkrém nem steril, és arra ösztönözheti a baktériumokat, hogy terjedjenek az égésbe.

Mennyire súlyos az égés?

Az égési sérülések négy kategóriába sorolhatók:

  • Első fokú égés: Ez a legkevésbé súlyos égési típus. Csak károsítja a bőr külső rétegét.
  • Második fokú égés: Ez súlyosabb, mint az első fokú égés, amely a mélyebb bőrrétegeket érinti.
  • Harmadik fokú égési sérülés: Ebben a kategóriában az égés befolyásolja a bőr minden rétegét, és kórházi kezelést igényel.
  • Negyedik fokú égés: Ez a legsúlyosabb égési típus, amely a csontok és az ízületek károsodását okozja.

Az első és a második fokú égési sérülések otthoni kezelése gyakran elegendő a kezdeti fájdalom és gyulladás megoldásához. Általában nincs szövődmény, és a gyógyulás aktív orvosi kezelés nélkül történik. A

scalds olyan égési sérülések, amelyek forró folyadék miatt fordulnak elő, és az orvosok hasonlóan mérik őket.

Az első fokú égés általában 7–10 napon belül gyógyul. A második fokú égés általában 2-3 hétig tart a gyógyuláshoz. Az embernek figyelemmel kell kísérnie a fertőzés jeleit, amelyek orvosi ellátást igényelhetnek.

Az első fokú égési sérülések tipikus tünetei a következők:

  • A bőr elszíneződése
  • Táblázat vagy fájdalom
  • Kisebb duzzanat
  • Hámozás, amikor az égés gyógyul

A második fokú égési sérülések tipikus tünetei a következők:

  • Extrém bőr elszíneződés
  • Nagyon fájó vagy Fájdalmas bőr
  • olyan hólyagok, amelyek eltörhetnek és elszakadhatnak. , Az embereknek figyelemmel kell kísérniük az égést, hogy az egyre rosszabbá váljon.

    Az első fokú égési sérülések második fokú égési sérülésekké alakulhatnak. A bőr néhány óra elteltével mélyebb károsodás tüneteit mutathatja be.

    Ha egy személy olyan második fokú égést tapasztal, amely nem javul, vagy még rosszabb, akkor orvosi kezelést kell keresnie.

    A figyelni kívánt dolgok a következők:

    • Egy égési égés, amely 3 hüvelyknél nagyobb bőrterületet fed le
    • Térd és könyök
    • Egy égés, amely befolyásolja az arcot, az ágyékot, a lábakat, a kezeket vagy a fenéket. Az orvosok általában életveszélyesnek tartják ezeket az égési sérüléseket. Az embernek nem szabad kipróbálnia az otthoni gyógyszereket, ha az égés ilyen súlyos.

      Outlook

      Az első és második fokú égési sérülésekkel rendelkező legtöbb ember rövid idő alatt teljes gyógyulást eredményez.

      Ebben az időszakban az embernek vigyáznia kell az égés tisztaságára. Az embernek orvosi kezelést kell kérnie, ha fertőzést gyanít, ha a seb nagy területet fed le, vagy ha ez ésszerű időn belül nem gyógyul meg.

      • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás
      • Elsősegély

      Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat - beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat - az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

      szerkesztői politika elolvasásával.
-->