Podagru izraisa urīnskābes kristāli, kas nogulsnējas locītavās
Podagru izraisa urīnskābes kristāli, kas nogulsnējas locītavās

Podagru izraisa urīnskābes kristāli, kas nogulsnējas locītavās

Neiroloģiskā iedarbība

Nav skaidrs, vai COVID-19 neiroloģiskie simptomi ir no vīrusu infekcijas vai skābekļa trūkuma dēļ elpceļu komplikācijām. Lielākā daļa vīrusu neietilpst smadzenēs no asinsrites, jo tie ir aizsargāti pret "asins-smadzeņu barjeru".

Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka smaga COVID infekcija var būt atbildīga par barjeras pārtraukšanu, izraisot smadzeņu asinsrites un nervu sistēmu bojājumus. Pētījumi liecina, ka šis bojājums varētu būt saistīts ar pārmērīgu sistēmisku imūnsistēmas reakciju, izraisot iekaisumu un bojājumus šūnās, ko sauc par citokīnu vētru .

Turklāt skābekļa trūkums, insults vai delīrijs var izraisīt kognitīvus traucējumus smagas COVID gadījumā. Tomēr pat vieglu COVID infekciju gadījumā ar to saistītā “smadzeņu migla” rada arvien lielākas bažas par garīgo stāvokli nākotnē. Nacionālais veselības institūts ir izstrādājis datubāzi ārstiem, lai ziņotu par COVID-19 neiroloģiskām sekām, piemēram, izziņas problēmām, insultu, galvassāpēm, nogurumu un miega traucējumiem.

Demences progresēšana

Gados vecākiem pieaugušajiem ar esošu demences diagnozi COVID infekcija var turpināt progresēt kognitīvās spējas. Ir konstatēts, ka cilvēkiem ar demenci jau ir neaizsargātas smadzenes, kas viņiem rada delīrija attīstības risku.

Turklāt cilvēkiem ar demenci un citām blakusslimībām bieži ir delīrijs kā Covid infekcijas pazīme. Papildu bojājumi šīm neaizsargātajām smadzenēm var vēl vairāk ietekmēt atmiņu un funkcionālo stāvokli kādam, kam ir noteikta demences diagnoze.

Bloķēšanas faktors

Neatkarīgi no tā, vai jūs vai jūsu mīļotais esat saslimis ar COVID vai izbēguši no vīrusa, izolācijai bloķēšanas laikā bija arī savas briesmas. Izolācija, vientulība un depresija ir Alcheimera slimības riska faktori. Iesaistīšanās sociālo aktivitāšu laikā uzlabo atmiņu un aizsargā pret izziņas pasliktināšanos. Tiem, kas pandēmijas laikā dzīvoja vieni vai ar nelielu sociālo atbalstu, bija lielāks risks saslimt ar kognitīvo funkciju pasliktināšanos vai esošās demences pasliktināšanos.

Brīdinājuma pazīmes par izziņas samazināšanos

  • Atmiņas zudums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes.
  • Lietu nepareiza novietošana.
  • Grūtības veikt pazīstamu uzdevumu.
  • Viegli pārņemts.
  • Dezorientācija laikā vai vietā.
  • Valodas grūtības.
  • Sarunu atkārtošana.
  • Grūtības ar problēmu risināšanu vai plānošanu.
  • Vājināta spriestspēja.
  • Garastāvokļa vai personības izmaiņas.

Pieņemsim, ka pamanāt vienu vai vairākas no šīm pazīmēm konsekventi ar savu mīļoto. Tādā gadījumā jums jāsazinās ar savu ārstu vai Alcheimera asociāciju, lai saņemtu norādījumus. Visaptverošs medicīniskais novērtējums palīdzēs noteikt diagnozi, tostarp kognitīvo skrīningu, funkcionālo novērtējumu, asins analīzi, CT skenēšanu vai MRI. Tas var nodrošināt agrīnu identificēšanu, ārstēšanu un pastāvīgu uzraudzību.

COVID profilakse

Izvairīšanās no slimības ir vislabākā ar COVID-19 saistītā ilgstoša kognitīvā samazināšanās profilakse. Vakcinācija ar jaunāko revakcināciju joprojām ir labākā aizsardzība pret smagām slimībām vai nāvi.

Saskaņā ar CDC jaunākais divvērtīgais pastiprinātājs bija pieejams 2022. gada 2. septembrī . Turpiniet regulāri mazgāt rokas, izmantojiet spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli un valkājiet masku telpās, ja nevarat attālināties vismaz sešu pēdu attālumā no citiem. Vienmēr atcerieties palikt mājās, ja jūtaties slikti.

Ja jums ir COVID-19, tas nenozīmē, ka jums vai jūsu mīļotajam attīstīsies demence. Esiet piesardzīgs attiecībā uz kognitīvās pasliktināšanās pazīmēm un, ja jums ir bažas, sazinieties ar savu ārstu. Jūs varat samazināt riskus, ja esat fiziski un garīgi aktīvs, uzturot regulārus sociālos sakarus, ēdot sabalansētu uzturu un guļot septiņas līdz astoņas stundas naktī. Jebkura kognitīvā samazināšanās agrīna atpazīšana un ārstēšana var palēnināt slimības progresēšanu un veicināt labklājību.

Kakla sāpes, kas pazīstamas arī kā dzemdes kakla sāpes, ir viens no visbiežāk sastopamajiem muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem Amerikas Savienotajās Valstīs, kas ietekmē cilvēkus ikdienas aktivitātēs, darbā un atpūtas aktivitātēs.

Skeleta-muskuļu slimību ārstēšana ir norādīta mūsu rakstā par muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem, tostarp:

  • Vingrinājums
  • Fizikālā terapija (PT) un darba terapija (OT)
  • Ķiropraktiskā aprūpe
  • Akupunktūra
  • Karstā un aukstā terapija
  • Steroīdu injekcijas
  • Dzīvesveida izmaiņas

Šī raksta vajadzībām mēs ieteiksim ārstēšanu, kas īpaši paredzēta cilvēkiem ar kakla sāpēm.

Tomēr, pirms tiek izmantotas daudzas iepriekš un tālāk uzskaitītās metodes, ir svarīgi noteikt sāpju cēloni, vispirms meklējot medicīnisko palīdzību.

Ārsts vai medicīnas pakalpojumu sniedzējs pārbaudīs apgabalu, pārbaudot nopietnākas slimības pazīmes un simptomus. Jāveic diagnostikas testi, tostarp laboratorijas testi, rentgena stari, ultraskaņa, datortomogrāfijas (CT vai CAT) skenēšana vai magnētiskās rezonanses attēlveidošanas (MRI) skenēšana.

Viens no nopietnākajiem apstākļiem, kas izraisa kakla sāpes, ir meningīts, un tas ir izslēgts pirms muskuļu ārstēšanas sākuma. Meningīts izraisa kakla sāpes un papildu simptomus, tostarp drudzi, sliktu dūšu, vemšanu, apjukumu, aizkaitināmību, reiboni, krampjus, sliktu apetīti vai fotofobiju (jutīgumu pret gaismu).

1. Dzemdes kakla apkakles

Dzemdes kakla apkakles izmantošana kakla sāpēm joprojām ir diskusiju jautājums; tomēr daudzi cilvēki ziņo par simptomu mazināšanu, izmantojot mīkstas dzemdes kakla apkakles. Turklāt pētījumi liecina, ka, ja nepieciešama kakla imobilizācija, stingra kakla apkakle ir izdevīgāka nekā mīksta.

Kopējais secinājums ir tāds, ka, lai gan mīkstās dzemdes kakla apkakles nav ieteicamas visiem cilvēkiem ar dzemdes kakla sāpēm, nav pierādīts, ka apkaklīšu lietošana desmit dienas vai mazāk izraisīja negatīvas sekas.

2. Dzemdes kakla spilveni

Tirgū ir pieejami daudzi dzemdes kakla spilveni, kā redzams visās reklāmās. Jūs varat jautāt, kurš no tiem ir labākais un kurš jums vajadzētu iegādāties. Atbilde ir vienkārša; tas ir atkarīgs no cilvēka.

Mēs zinām, ka katram cilvēkam ar kakla sāpēm ir atšķirīga sāpju etioloģija (cēlonis), ciktāl tas attiecas uz muskuļu un skeleta sistēmas struktūrām. Turklāt katram cilvēkam ir nedaudz atšķirīga anatomija un dažādi reaģēs uz dažādiem spilveniem.

Cilvēkiem ar kakla sāpēm, ko izraisa nepareiza kakla poza miega laikā, parasti sāpes ir stiprākas no rīta un mazinās dienas laikā; to var efektīvi atvieglot ar pareizu kakla spilvenu.

3. Ceļojumu spilveni (kakla spilveni ceļojumiem)

Cilvēkiem, kuri daudz ceļo, ceļojumu spilvens var būt noderīgs. Lai gan lidmašīnu, vilcienu, automašīnu un dažu autobusu sēdekļiem ir galvas balsti, tie mēdz novietot kaklu hiperizstieptā stāvoklī (pārāk tālu aizmugurē).

Mūsdienīgie ceļojumu spilveni ir “C” vai “U” formas, nodrošinot atbalstu kakla mugurai un sāniem. Daži ir piepūšami, bet citi ir izgatavoti ar materiāla pildījumu.

Viens pētījums, kas publicēts Reumatoloģijas žurnālā, atklāja, ka kakla atbalsta spilveni ievērojami samazina kakla sāpes, bet tikai tad, ja tos lieto sešas nedēļas vai ilgāk; tāpēc biežiem ceļotājiem ieteicami ceļojumu spilveni.

4. Stājas vingrinājumi

Viena no biežākajām problēmām, kas izraisa kakla sāpes, ir tad, kad galva ir noliekta uz priekšu (skatiet attēlu zemāk) sliktas stājas dēļ. Parasti galva virzās uz priekšu vai pleci griežas uz priekšu. Daudzi svarcēlāji, īpaši vīrieši, pavada ievērojami vairāk laika, attīstot krūšu muskuļus nekā muguras muskuļus, kā rezultātā notiek plecu rotācija.

5. Dzemdes kakla vilkšana

Dzemdes kakla vilce ir izrādījusies ļoti efektīva, lai izstieptu kakla muskuļus un uzlabotu diska vietu starp skriemeļiem.

Vecmodīgās dzemdes kakla vilces ierīces ietvēra virves skriemeļu sistēmu. Daži izmantoja maisu, kas bija piepildīts ar ūdeni, pretējā pusē mājas durvīm, bet citi izmantoja cietu svaru. Šīs ierīces tika atzītas par bīstamām lietošanai mājās, jo lietotājs, pieliekot pārmērīgu spēku, var sevi savainot.

Mūsdienīgākās dzemdes kakla vilces ierīces paredz, ka persona izmanto saspiežamu gaisa sūkni, lai sasniegtu vēlamo vilces spēku, un ir pieejama deflācija, lai to koriģētu līdz pieļaujamam daudzumam. Šīs ierīces ir daudz drošākas un precīzākas, lai sasniegtu terapeitisko, bet drošu vilces spēku. Ir dažādi modeļi lietošanai ar vertikālu stāju vai guļus stāvoklī.

6. Tālruņa austiņas

Mūsdienās cilvēki daudz laika pavada, turot mobilos tālruņus pie ausīm vai izmantojot klausuli darba tālruņos, un abi ir kaitīgi kakla muskuļiem. Daži cilvēki pat noliec kaklu, lai klausuli vai mobilo tālruni noturētu vietā, kas ir ļoti kaitīgi jūsu kakla muskuļiem.

Tālruņa austiņas var ievērojami samazināt kakla sāpes cilvēkiem, kuri pavada daudz laika pie tālruņa. Austiņas ar vai bez vadiem var arī palīdzēt izvairīties no kakla sāpēm, bet var izraisīt ausu infekcijas. Ja izmantojat austiņas, bieži tās tīriet, jo uz virsmas var uzkrāties netīrumi un putekļi, tie var tikt ievietoti ausī un izraisīt infekcijas; tāpēc mēs iesakām austiņas, kas novietojamas uz auss.

7. Kakla stiepšana

Mēs īpaši pieminam kakla stiepšanu, jo tā ir jāveic citādi nekā pārējā ķermeņa stiepšanās. Kakla muskuļi ir ļoti īsi, salīdzinot ar muguras un ekstremitāšu muskuļiem; tādējādi viņi ir vairāk pakļauti pārslodzes traumām.

Kakla izstiepumus vislabāk veikt, kad muskuļi ir iesildījušies, piemēram, no slodzes, un tie jāveic ļoti maigi. Pārmērīga kakla muskuļu izstiepšana var izraisīt spazmas, izraisot smagu kakla stīvumu un sāpes.

Podagra ir iekaisuma artrīta veids, ko izraisa urīnskābes (mononātrija urāta) kristālu nogulsnēšanās locītavu un ārpus locītavu telpās. Tas rodas no hiperurikēmijas, kas ir paaugstināts urīnskābes līmenis asinsritē.

Galvenās līdzņemamās lietas:

  • Podagru izraisa urīnskābes kristāli, kas nogulsnējas locītavās.
  • Simptomi ir pēkšņs jutīgums, sarkanas krāsas maiņa, siltums, pietūkums un kustību apjoma samazināšanās vienā vai vairākās locītavās.
  • Podagru izraisa augsts urīnskābes līmenis asinīs (hiperurikēmija) vai nu ķermeņa pārprodukcijas (10%), vai nepietiekamas nieru izvadīšanas (90%) dēļ.
  • Akūtas un hroniskas podagras ārstēšana ar zālēm ietver kolhicīnu, nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus (NPL), kortikosteroīdus, allopurinolu un probenecīdu.

Kādi ir pirmie podagras lēkmes simptomi?

Pirmie podagras simptomi parasti ir pēkšņas sāpes, siltums, pietūkums, apsārtums, jutīgums un kustību apjoma samazināšanās vienā vai vairākās locītavās.Lai iegūtu papildinformāciju, apmeklējiet vietni https://glucofort-official.top/the-benefits-of-a-mediterranean-diet-for-diabetes-management/

Contents