Uzlabojās arī frontālais beta ritms, kas ir smadzeņu viļņa veids
Uzlabojās arī frontālais beta ritms, kas ir smadzeņu viļņa veids

Uzlabojās arī frontālais beta ritms, kas ir smadzeņu viļņa veids

Uzlabojās arī frontālais beta ritms, kas ir smadzeņu viļņa veids. Šie viļņi liecina par mazāku uzmanību, koncentrētu uzmanību un samazinātu trauksmi.

B3 vitamīna deva PD

Ieteicamais B3 vitamīna dienas daudzums ir 16 mg vīriešiem un 14 mg sievietēm. Bet cilvēkiem ar PD, lai novērstu neiroinflammāciju, ir nepieciešama lielāka deva. Tā kā cilvēki ar PD gūst labumu no lielākas B3 vitamīna devas, ārsti var izrakstīt uztura bagātinātājus līdz 35 mg dienā.

Lielas B3 vitamīna devas dažiem pacientiem var izraisīt blakusparādības, tāpēc ir svarīgi, lai jūs nepārsniegtu norādītās uztura bagātinātāju devas. Dažiem pacientiem B3 vitamīns var izraisīt asinsspiediena pazemināšanos. Dažiem pacientiem kā blakusparādības var būt galvassāpes, vēdera uzpūšanās un caureja. Nekavējoties sazinieties ar savu aprūpes komandu, ja jums vai jūsu mīļotajam cilvēkam ar PD rodas šie simptomi.

Daudzi cilvēki saņem PD diagnozi 60 gadu vecumā un dzīvo līdz divdesmit gadiem ar šo slimību. Viņu neatkarības un dzīves kvalitātes saglabāšana kļūst ļoti svarīga. Tāpēc ārsti, pacienti un viņu ģimenes koncentrējas uz slimības progresēšanas palēnināšanu. B3 vitamīna piedevas var palīdzēt sasniegt šo mērķi. Konsultējieties ar savu ārstu par to, vai B3 vitamīna piedevas ir piemērotas jums vai jūsu mīļotajam, kurš dzīvo ar PD.

Vakar FDA paplašināja piekļuvi pērtiķu baku vakcīnai JYNNEOS ar mazākas devas iespēju, ko ievada tieši zem ādas (intradermāli). Pagājušā gada novembrī JYNNEOS tika vienbalsīgi apstiprināts kā alternatīva savai priekšgājējai baku vakcīnai, jo ir mazāk blakusparādību un vieglāk ievadīt. Šīs jaunākās vakcīnas ražošana tiek strauji palielināta, lai cīnītos pret pērtiķu baku uzliesmojumu.

Pērtiķu baku vakcīnai ir interesants stāsts, kas sakņojas pasaulē pirmās vakcīnas pret bakām izstrādē. Kāds medicīnas students Anglijas laukos Edvards Dženers pamanīja, ka slaucējas, kuras bija atveseļojušās no govju bakām, nesaslimst ar bakām. Viņš paņēma mazliet vīrusa no govs baku tulznas un 1796. gada 14. maijā ierīvēja to 8 gadus vecā Džeimsa Fipsa ādā. Phipps ieguva tulznu, bet atveseļojās. Pēc sešām nedēļām Dženere uzpotēja Fipsu ar bakām, un zēns nesaslima. Izmantojot šo modeli, tika izstrādātas citas vakcīnas, un 1980. gadā Pasaules Veselības organizācija pasludināja baku izskaušanu.

Vecākā baku vakcīna, ko ASV izmantoja bērnu vakcinēšanai, bija ļoti efektīva, taču 1971. gadā tā tika pakāpeniski pārtraukta nopietnu blakusparādību dēļ , tostarp mioperikardīta un infekcijas pārnešanas uz mājsaimniecības kontaktpersonām. Lai gan JYNNEOS ir arī dzīvu vīrusu vakcīna, atšķirībā no tās priekšgājēja, kas ir spējīga uz replikāciju, tai ir “replikācijas deficīts”. Tas nozīmē, ka jaunākā vakcīna nevairojas organismā, kā to darīja vecākais modelis. Līdz pērtiķu baku uzliesmojumam 2022. gada maijā vakcīna tika ievadīta laboratorijas pētījumos un veselības aprūpē iesaistītajiem cilvēkiem, kuriem ir lielāks ortopoksvīrusu iedarbības risks darbā.

Kā mēs zinām, ka jaunā intradermālā iespēja darbojas?

Mazākas devas intradermāla iespēja ir pieejama tiem, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir augsts iedarbības risks. Ārkārtas lēmums paplašināt piekļuvi ir balstīts uz 524 cilvēku pētījumu , kas liecina, ka antivielu reakcija ir salīdzināma.

Cik efektīvas ir pērtiķu baku vakcīnas?

FDA licencēja JYNNEOS 2019. gadā pieaugušajiem, kas vecāki par 18 gadiem, lai novērstu bakas vai pērtiķu bakas. Vakcīnu ievada 2 devu sērijā ar 28 dienu starpību. JYNNEOS efektivitāte ir balstīta uz datiem no klīniskiem pētījumiem, kuros noteica imunogenitāti — vakcīnas spēju radīt antivielu reakciju. Pagaidām nav reālu datu par vakcinācijas efektivitāti pašreizējā pērtiķu baku uzliesmojuma laikā.

Vai tie pasargā no infekcijas vai tikai no komplikācijām?

Vakcīna ir licencēta, lai novērstu infekciju, un tā var mazināt slimības smagumu, ja to ievada 4 dienu laikā pēc iedarbības. Tie, kuriem ir zināma nesenā saskare 4–14 dienas iepriekš, joprojām tiek aicināti meklēt un vakcinēties. Novēlota vakcinācija nevar novērst slimību, bet var mazināt simptomu smagumu.

Kādas ir biežas vakcīnas blakusparādības?

JYNNEOS vakcīnas blakusparādības ir sāpes injekcijas vietā, apsārtums, pietūkums, nieze, nogurums, slikta dūša, drebuļi un muskuļu sāpes. Intradermālā iespēja rada lielāku apsārtumu, tvirtumu, pietūkumu un niezi injekcijas vietā, bet mazāk sāpju nekā subkutāna ievadīšana. Tā kā pēc JYNNEOS vakcinācijas ir nezināms miokardīta risks , jauniem vīriešiem šīs nevēlamās blakusparādības vislielākā riska grupā jāapsver iespēja gaidīt mRNS vakcināciju, ja viņi saņem JYNNEOS.

Vai baku vakcīna aizsargā pret pērtiķu bakām?

Jā, abi vīrusi ir saistīti ortopoksvīrusi.

Kam jāvakcinējas un kas ir tiesīgs saņemt pērtiķu baku vakcīnu?

Cilvēkiem, kuri pēdējo divu nedēļu laikā ir bijuši pakļauti pērtiķbakām vai kuriem ir bijuši vairāki seksa partneri apgabalā ar augstu pērtiķu baku sastopamības biežumu, jāmeklē vakcinācija. Lai gan JYNNEOS nav pētīts ar bērniem vai pusaudžiem , 2018.–2019. gadā Apvienotajā Karalistē un pašreizējā uzliesmojuma laikā ASV tika vakcinēti vairāki bērni, un nav ziņots par nopietnām drošības problēmām. Bērnus, kuri tiek uzskatīti par nopietnu nopietnu slimību risku, ārsts var vakcinēt, izmantojot vienreizējas lietošanas paplašinātas piekļuves atļauju.

Vai cilvēki ar HIV, novājinātu imūnsistēmu vai ādas slimībām var vakcinēties?

Jā, cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu vai ādas slimībām ir tiesīgi saņemt vakcināciju. Šīm personām var būt lielāka iespēja saslimt ar nopietnu slimību, ja tās ir inficētas, pat pēc vakcinācijas, un viņiem var būt arī mazāka iespēja izveidot spēcīgu imūnreakciju pret vakcīnu. Tiem, kuriem ir imūnsistēmas traucējumi, arī jāveic piesardzības pasākumi, lai izvairītos no infekcijas.

Vai cilvēki ar sirds slimībām var vakcinēties?

Ņemot vērā teorētisko mioperikardīta risku pēc vakcinācijas ar JYNNEOS, cilvēkiem ar trim vai vairākiem galvenajiem sirds riska faktoriem ir jāapspriež vakcinācijas riski un ieguvumi ar savu ārstu. Saskaņā ar CDC, galvenie sirds riska faktori ir smēķēšana, augsts asinsspiediens, diabēts, augsts holesterīna līmenis un sirds slimības 50 gadu vecumā pirmās pakāpes radiniekam.

Vai grūtnieces vai sievietes, kas baro bērnu ar krūti, var vakcinēties?

JYNNEOS vakcīna nav īpaši novērtēta grūtniecēm vai sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti , tāpēc nav zināms, vai vakcīna izdalās ar mātes pienu vai vakcinācija ietekmē piena piegādi. Tā kā vakcīnai ir replikācijas trūkums, tiek uzskatīts, ka tā nerada risku grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, un vakcinācijas riski un ieguvumi ir jāapspriež ar ārstu.

Vai es varu saņemt vakcīnu vienlaikus ar citām vakcīnām?

Pagaidām nav datu par ievadīšanu ar citām parastajām vakcīnām , taču CDC norāda, ka JYNNEOS “parasti var ievadīt, neņemot vērā citu vakcīnu ievadīšanas laiku”, vēlams citā ķermeņa vietā. Ņemot vērā teorētisko mioperikardīta risku pēc JYNNEOS, pusaudžiem jāapsver iespēja atdalīt pērtiķu baku un mRNS vakcināciju par 28 dienām.

Kur jūs varat saņemt pērtiķu baku vakcīnu ASV?

Vietējiem veselības departamentiem devas piešķir federālā valdība. Sazinieties ar vietējo veselības departamentu vai meklējiet , lai atrastu vietējo klīniku.

Cik devu cilvēkiem vajag?

Tiek ievadītas divas devas ar četru nedēļu intervālu. Absolūtais minimālais intervāls starp devām ir 24 dienas, pieļaujot 4 dienu labvēlības periodu. Ja otrā deva tiek aizkavēta, tā jāievada pēc iespējas ātrāk.

Vai vakcīna ir bezmaksas?

Tiem, kas atbilst atbilstības kritērijiem, vakcīna ir bez maksas, izmantojot vietējo veselības departamentu.

Jaunu pērtiķu baku gadījumu skaits pasaulē turpina samazināties. Jauns pētījums liecina, ka gaisa, virsmas un putekļu piesārņojums ar pērtiķu baku vīrusa slodzi telpā ar pērtiķu baku slimnieku ir visaugstākais pirmajās astoņās slimības dienās.

23. septembrī ASV bija 24 846 apstiprināti pērtiķu baku gadījumi un viens nāves gadījums infekcijas dēļ.

Turpinās lejupslīdes tendence

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojumu nedēļas laikā no 12. līdz 18. septembrim kopējais pērtiķu baku gadījumu skaits pieauga par 16,5%, ziņojot par 8757 jauniem gadījumiem . Turklāt pagājušajā nedēļā visā pasaulē tika ziņots par vēl pieciem nāves gadījumiem.

Tomēr organizācija norāda, ka Eiropā un Amerikā ziņoto pērtiķu baku gadījumu skaitam joprojām ir tendence samazināties. Līdz šim pasaulē ir vairāk nekā 60 000 laboratoriski apstiprinātu gadījumu un vismaz 23 nāves gadījumi pērtiķu baku dēļ.

“Tendence ir iepriecinoša, taču tāpat kā Covid-19 gadījumā nevienai valstij vai kopienai nav īstais laiks pieņemt, ka šīs tendences turpināsies. Šis ir laiks turpināt darīt to, kas darbojas,” sacīja PVO ģenerāldirektors Dr. Tedros Adhanoms Ghebreyesus .

Vīruss paliek uz virsmām

Jauns pētījums no Singapūras , kas vēl nav salīdzinoši pārskatīts, pētīja gaisa, virsmas, putekļu un ūdens piesārņojumu telpā, kurā atrodas pērtiķbakas vīrietis. Viņš tika ievietots slimnīcā piektajā infekcijas dienā ar ādas bojājumiem un drudzi. Kopumā viņa slimības 7., 8., 13. un 21. dienā tika savākti 179 vides paraugi, bet papildu gaisa paraugs tika ņemts 15. dienā.

Telpā, kas paredzēta ventilācijai ar 12 gaisa maiņu stundā, gaisa piesārņojums ar pērtiķu baku vīrusu slodzi bija visaugstākais pirmajā slimības nedēļā un pakāpeniski samazinājās nākamo divu nedēļu laikā.

Virsmas paraugu ņemšana tika veikta pirms telpas ikdienas tīrīšanas un dezinfekcijas. Piesārņojuma līmenis sasniedza maksimumu viņa slimības 8. dienā, un vislielākā vīrusu slodze tika konstatēta pacienta vannas istabas izlietnes bļodā. Vīrusa paraugs tika ņemts arī uz istabas grīdas un zvanu zvana. Tomēr visi paraugi, kas savākti no priekštelpas un tīrā koridora, bija negatīvi attiecībā uz pērtiķu baku vīrusa DNS.

Vakuuma putekļu piesārņojumam bija vislielākā vīrusu slodze pacienta slimības septītajā dienā un tualetes grīdas putekļu paraugos. Pētnieki saka, ka pērtiķu baku DNS tika atklāta arī no notekūdeņiem izlietnes slazdos, kas "sniedz tiešus pierādījumus par iespējamo pērtiķu baku vīrusa novērošanas uz notekūdeņiem lietderību."

Lai iegūtu papildinformāciju, apmeklējiet vietni https://dietoll-official.top/lv-ievads-keto-dieta/